Meepraten over gezondheid in Den Haag Zuidwest

In het kader van het project ‘Wijzer in de Wijk’ in Den Haag Zuidwest is in oktober 2018 begonnen met het maken van een wijkgezondheidsplan voor de zuidwest wijken. Dit plan was bedoeld als leidraad voor de rest van de vierjarige projectperiode. Het Stadspanel (specifiek inwoners van Bouwlust/Vredelust, Morgenstond en Moerwijk) is ingezet om input te krijgen bij de planvorming.

Veel panelleden (86%) hadden nog niet eerder gehoord over het project. In totaal 11 % vond extra aandacht voor de gezondheid in Den Haag zuidwest niet nodig, maar 57% van de panelleden juist wel. Velen van hen gaven ook aan dat ze bereid waren om vaker mee te denken over het project.

Eigen gezondheid van de panelleden

De panelleden zijn ‘breed’ bevraagd over hoe ze hun eigen gezondheid ervaren. Ze hebben ons niet alleen iets verteld over hun lichamelijke gezondheid, maar ook over hun welbevinden, hun sociale leven, hun maatschappelijke leven en over hun leefstijl en wat hierbij mee- en tegenwerkt. Gemiddeld circa 10 procent van de panelleden waardeert de eigen gezondheid op deze aspecten als minder goed. Bijna een derde heeft lichamelijke klachten en ook een derde van de panelleden geeft aan dat de leefomgeving hun leefstijl en/of gezondheid niet ten goede komt.

Thema’s en programma’s voor het wijkgezondheidsplan

Bijna alle panelleden (95%) vinden dat in het wijkgezondheidsplan aandacht moet zijn voor het verbeteren van de leefomgeving, daar waar dit de gezondheid en gezond leven in de weg zit. Daarnaast passen ook activiteiten op andere aspecten van gezond leven volgens veel panelleden prima in het plan. Bestaande programma’s die zouden moeten doorlopen zijn vooral:

  • Het Buurtinterventieteam (57% van de stemmen)
  • Goed voor Weinig (37%)
  • Helpdesk Geldzaken (32%)
  • Gezonde School (30%)
  • Den Haag Burenhulp (28%)

Inmiddels is met de input van het stadspanel een plan gemaakt.

Lees de samenvatting / factsheet
Lees het onderzoeksrapport zelf

De contactpersoon namens de gemeente is José Loof (email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Aanmelden voor Stadspanel

Wilt u ook meedenken met de gemeente over uw wijk, uw stadsdeel of onderwerpen waarmee inwoners van de hele stad te maken hebben? Meld u dan aan voor het Stadspanel. Iedere 100e deelnemer krijgt een cadeaubon voor 1 jaar lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek. Voor aanmelden klik hier


Zie ook

www.denhaag.nl/stadspanel